KONAČNA ODLUKA

Seul i Vašington uskoro objavljuju otkazivanje manevara

Blic.rs

17.6.2018

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države će sljedeće sedmice objaviti odluku o otkazivanju zajedničkih vojnih vježbi, javila je južnokorejska agencija Jonhap, pozivajući se na izvore vlade u Seulu.

Odluka o suspenziji odnosi se samo na obimne vojne manevre, ali ne i na rutinske vježbe, naveli su isti izvori, ali su istakli da će zajedničke vežbe biti obnovljene ukoliko Sjeverna Koreja ne bude ispunila svoje obaveze o denuklearizaciji.

Američki predsednik Donald Tramp (Trump) je u utorak, poslije samita sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, u Singapuru, izjavio da treba prekinuti "ratne igre" koje su "provokativne" i "skupe".

-Vojne vlasti Južne Koreje i SAD su u bliskim kontaktima u vezi sa zajedničkim vježbama za koje je predsjednik Tramp rekao da želi da ih prekine. Sljedeće sedmice, ministarstva odbrane Južne Koreje i SAD će zajednički objaviti rezultat tih diskusija - rekao je izvor Johnapa, koji je želio ostati anoniman.

Trampovo pominjanje "ratnih igara", prema istom izvoru, moglo bi da se odnosi na obimne godišnje manevre, kao što su "Ključna odlučnost" u proljeće, i "Ulči-Čuvar slobode" na ljeto.

Prošle godine je 17.500 američkih i više od 50.000 južnokorejskih vojnika učestvovalo na manevrima "Ulči-Čuvar slobode".

U Južnoj Koreji je stacionirano oko 28.500 američkih vojnika, što je naslijeđe Korejskog rata, zavšenog 1953. godine.

Jonhap podsjeća da su Seul i Vašington još 1992. godine, u vrijeme tadašnjeg dijaloga sa Pjongjangom, otkazale vježbe "Timski duh", ali su ih naredne godine obnovili.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.