SVIJET

Novoizabrani predsjednik Kolumbije Ivan Duke pozvao na jedinstvo

Ivan Duke

Fena

18.6.2018

Novoizabrani predsjednik Kolumbije Ivan Duke (Duque) pozvao je na jedinstvo, nakon što je jučer pobijedio na izborima nad kandidatom ljevice čiji je uspon razotkrio duboke podjele povodom mirovnog procesa u zemlji.

Kao konzervativni kandidat 42-godišnji Duke je u nedjelju izabran za predsjednika sa 54 posto glasova, za 12 posto više od protukandidata Gustava Petra, koji je, ipak, postigao do sada najbolji rezultat za ljevicu u jednoj od najkonzervativnijih zemalja Latinske Amerike, prenose agencije.

- Ovo je prilika koju smo čekali, da okrenemo stranicu političke polarizacije, uvreda i zlobe - rekao je Duke pristalicama koje su slavile njegovu pobjedu protekle noći.

Kada bude stupio na dužnost u avgustu, postat će najmlađi predsjednik Kolumbije poslije više od jednog stoljeća, a u prvim porukama kao novoizabrani šef države obećao je da će neumorno raditi na otklanjanju podjela i da će vladati u korist svih Kolumbijaca.

Također je obećao direktan obračun s korupcijom, kao i s porastom proizvodnje kokaina, koju je nazvao prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Jučer održani izbori su prvi otkako je odlazeći predsjednik Huan Manuel Santos (Juan Manuel Santos) potpisao 2016. sporni mirovni sporazum s Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.