STAVOVI

Makedonska vlada: Danas glasanje o Prijedlogu zakona o ratifikaciji sporazuma s Atinom

Makedonija nakon potpisivanja sporazuma s Grčkom

Fena

18.6.2018

Makedonska vlada bi danas trebala usvojiti prijedlog zakona o ratifikaciji sporazuma o promjeni imena te bivše jugoslavenske republike na osnovu sporazuma koji su u nedjelju potpisali zvaničnici Atine i Skoplja te ga proslijedi parlamentu na usvajanje.

Za usvajanje tog zakona je potrebna prosta većina, a kada bude izglasan, bit će dostavljen predsjedniku Makedonije Đorgu Ivanovu na potpisivanje, prenose mediji.

Ivanov ima rok od sedam dana da potpiše zakon.

Predsjednik Ivanov je, međutim, ranije izjavio da je njegov konačni stav da ne potpiše zakon kojim se ratificira sporazum jer smatra da je on štetan i protustavan.

Ako Ivanov ostane dosljedan tom stavu, zakon će biti ponovno upućen parlamentu na drugo glasanje, nakon kojeg je Ivanov dužan da ga potpiše.

Sporazumom je utvrđeno da će se ta bivša jugoslavenska republika ubuduće zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Sporazum o imenu bi trebalo da zaustavi višegodišnji spor zbog imena između Grčke i Makedonije, a potpisan je u nedjelju na grčkoj strani Prespanskog jezera, uz masovne proteste opozicije i građana obje države.

U neredima ispred Sobranja uhvaćeno je 25 demonstranata koji su šok bombama, pirotehničkim sredstvima i kamenjem zasuli policiju koja je uzvratila suzavcem.

Mediji podsjećaju da je procedura ista kao i u slučaju izglasavanja Zakona o jeziku, koji je uveo albanski kao drugi zvanični jezik u toj državi, a o kojem se, također, glasalo dva puta i oba puta Ivanov je odbio da ga potpiše.

Nekoliko mjeseci otad ovaj zakon još nije zvanično stupio na snagu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.