ODLUKE

Afganistanski talibani odbijaju produžiti primirje

Afganistan

Fena

18.6.2018

Afganistanski talibani odbili su produžiti praznično primirje, tvrdeći da pobunjenici neće produžiti svoj prekid vatre koji je okončan u nedjelju navečer, prenijeli su mediji.

Vlada je proglasila primirje od 12. do 19. juna da bi ohrabrila talibane da podrže proces nacionalnog pomirenja, dok je u recipročnoj mjeri naoružana pobunjenička grupa proglasila trodnevno primirje od prvog dana Ramazanskog bajrama u petak do kraja praznika u nedjelju.  

U nedjelju je afganistansko vijeće za nacionalnu sigurnost pod čelništvom predsjednika države Ashrafa Ghanija produžilo primirje za još deset dana.  

Kako prenose mediji, talibani navode u saopćenju da primirje koje su objavili pobunjenici nije odgovor na vladinu ponudu, ali da je to objavljeno za dobrobit zemlje i za pružanje sigurnog okruženja za Afganistance da bi proslavili praznik, prenose agencije.

U nedjelju je u samoubilačkom bombaškom napadu u istočnom gradu Jalalabadu ubijeno 14 ljudi. 

Napad se desio u blizini ureda guvernera u nedjelju, dok su talibanski borci, afganistanske snage sigurnosti i civili proslavljali treći dan prazničnog primirja.

U sličnom napadu u Jalalabadu u subotu ubijeno je najmanje 36 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.