ODLUKE

Evropska komisija: Hrvatska i Slovenija trebaju riješiti spor u prijateljskom duhu

Evropska komisija

Fena

18.6.2018

Evropska komisija objavila je danas da će ostati po strani u slučaju hrvatsko-slovenskog graničnog spora.

EK je objavila da se neće izjasniti o slovenskom podnesku da Hrvatska krši pravo Evropske unije neprovođenjem arbitražne odluke koju ne priznaje te su saopćili da dvije članice EU trebaju naći rješenje za spor u prijateljskom duhu.

- Član 259. ne nalaže Evropskoj komisiji zakonsku obavezu da objavi svoj izvještaj. U prethodnih osam takvih slučajeva Komisija je samo u četiri objavila izvještaj. Ostajemo pri našoj već poznatoj poziciji da rješenje treba pronaći u našim dvjema članicama i Evropska komisija ostaje spremna pomoći u tome - izjavio je portparol Komisije Margiritis Šinas (Schinas).

Slovenija je u martu pisala Evropskoj komisiji o prijedlogu pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici, nadajući se da će imati Komisiju na svojoj strani te da će dobiti odgovor, javile su agencije.   

Šhinas je, međutim, potvrdio da Komisija neće izići sa svojim mišljenjem.

Postupak predviđen članom 259. ugovora EU predviđa traženje prijateljskog rješenja - rekao je Šhinas, dodajući da će Komisija nastaviti djelovati kao pošteni posrednik kako bi se došlo do takvog prijateljskog rješenja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.