PREDSJEDNIK SAD

Donald Tramp Pentagonu i ministarstvu odbrane naredio osnivanje svemirske vojne jedinice

Arhiv

Space.com

18.6.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) potvrdio je želju da se osnuje šesti rod američkih oružanih snaga, "svemirske snage" ("space force"), koje bi bile neovisne od zrakoplovnih snaga, ali ih još treba odobriti Kongres.

- Ovim naređujem ministarstvu odbrane i Pentagonu da odmah pristupe osnivanju svemirskih snaga kao šestog roda oružanih snaga - rekao je u ponedjeljak u govoru o svemiru u Bijeloj kući.

- Imat ćemo zrakoplovne snage i svemirske oružane snage, izdvojene, ali jednako važne - rekao je Tramp, zaključivši trenutnu raspravu na žalost onih koji bi htjeli da nova svemirska vojska bude u sastavu zrakoplovnih snaga.

Tramp je još prije rekao da je sklon osnivanju šestog roda vojske, uz kopnenu vojsku, zrakoplovstvo, ratnu mornaricu, pomorski korpus i obalnu stražu.

U Kongresu već godinama žestoku raspravu vode zagovornici ravnopravnosti novog ogranka vojske s drugim korpusima i oni koji misle da je bolje priključiti ga zračnim snagama.

Svemirska vojska se ne može osnovati od danas do sutra i Kongres u svakom slučaju mora donijeti poseban zakon o tom pitanju.

- Da bismo branili Ameriku nije dovoljna puka prisutnost u svemiru, moramo zavladati svemirom - ističe Tramp.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.