MARIJA ZAHAROVA

Portparol ruskog ministarstva vanjskih poslova: Otvorili smo se prema Zapadu, ali smo prevareni

Marija Zaharova ( Arhiv)

Agencije

19.6.2018

Od kraja Hladnog rata Rusija se u potpunosti otvorila prema zemljama Zapada, ali one su nas prevarile, izjavila je portparol ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

- U potpunosti smo se otvorili prema Zapadu, ali ne zato što smo bili poraženi. Uradili smo to sami, niko nas nije prisilio - rekla je Zaharova u intervjuu za finski list "Hufvudstadsbladet".

Prema njenim riječima, nekadašnji sovjetski lider Mihail Gorbačov, arhitekta programa "perestrojke", želio je "okončati trku u naoružanju i Hladni rat", zbog čega se Rusija otvorila prema Zapadu.

- Ali bili smo prevareni. Odgovorili ste tako što ste nas ogradili bodljikavom žicom - rekla je ona, ističući da je sve što je Rusija željela od Evrope saradnja - u oblasti ekonomska, trgovinska i kulturna.

Ona je dodala da su Rusi željeli slobodno putovati u druge zemlje i osloboditi se pribavljanja viza, međutim, ta ideja je uvijek bila odbijana.

- Sada svima pokazujemo: ''Nemojte ni pomisliti da nas ponovo napadate.'' Nakon što smo izgubili 20 miliona ljudi u Drugom svjetskom ratu, imamo pravo to svima pokazati da se to više ne bi ponovilo. U proteklih 20 godina pokušavaju nas okružiti sa svih strana - rekla je Zaharova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.