SARADNJE

Merkel i Konte najavili da će narednih sedmica pokušati naći zajedničko rješenje za migrantsku krizu

Đuzepe Konte i Angela Merkel dogovorili zajedničku saradnju

Agencije

19.6.2018

Njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte) najavili da će narednih sedmica pokušati naći zajedničko rješenje za migrantsku krizu. 

Merkel je uoči razgovora s Konteom u Berlinu rekla da će jedna od tema biti Libija odnosno stabilizacija tamošnje vlade. Ona je naglasila da je stabilizacija libijske vlade važna i zbog planirane izgradnje prihvatnih centara za izbjeglice u kojima bi se već u Africi odlučivalo o zahtjevima za azil.

U tom kontekstu, kako je navela, treba osnažiti pozicije afričkih zemalja odakle dolazi najveći broj izbjeglica. Ona je ukazala na težak položaj Italije kao zemlje koja se nalazi na udaru izbjeglica koje dolaze u Evropu.

Merkel je zatražila veću solidarnost s Italijom, istovremeno ukazujući da se Njemačka nalazi na prvom mjestu kad je u pitanju broj zahtijeva za azil.

- Njemačka je, također, pogođena izbjegličkom krizom i nadamo se da će i Njemačka naići na solidarnost kada je riječ o rješavanju izbjegličkog problema - rekla je kancelarka.

Konte je tokom prve posjete Berlinu naglasio da Italija nije u stanju sama prevladati probleme vezane za izbjegličku krizu. Također je ukazao na problem siromaštva u EU i pogoršanju socijalne situacije i u Italiji.

Pretpostavlja se da će Merkel s Konteom razgovarati i o planovima njemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera (Seehofer), koji planira zabraniti ulazak izbjeglicama koji su već registrirani u nekoj od zemalja EU, što bi značajno pogodilo Italiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.