NEZADOVOLJSTVO U TURSKOJ

Nekoliko dana prije izbora ''Tigrovi'' iz Anadolije oprezno kritiziraju Erdoana

Predizborne ankete indiciraju da se Erdoganova prednost polako, ali sigurno topi

Novac.jutarnji.hr

19.6.2018

Da ni turski politički sistem vođen čvrstom rukom predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) nije imun na ekonomske turbulencije, govori činjenica da turski industrijski moćnici sve otvorenije javno kritiziraju aktualnu ekonomsku politiku.

- Nestabilnost kursa lire unijela je nesigurnost u redove privatnog sektora koji se sve više, i to opravdano, plaši nestabilnosti - rekao je za Bloomberg Mehmet Tuncaj Jildiri, predsjednik Turske privredne komore.

Najuspješniji turski industrijalci, popularno zvani “Anadolijski tigrovi”, razvili su se u industrijskim gradovima turskog poluotoka upravo zahvaljujući poticajima koje su dobivali od Erdoanovog režima. S obzirom na to da je uspješnost njihovog poslovanja kompromitirana rastućom inflacijom i nestabilnošću lire, ''Tigrovi'' su počeli sve otvorenije kritizirati vlast.

Naime, oni smatraju da je upravo pokušaj intervencije predsjednika Erdoana u sanaciju ekonomske krize jedan od razloga zašto je kriza eskalirala do te mjere. Prema njima, Erdoan je godinama pokušavao potaknuti Središnju banku da smanji kamatne stope poslovnom sektoru kako bi mogli dobiti povoljnije kredite, što je prema ''Tigrovima'' rezultiralo još negativnijim uvjetima za njih.

- Najviše nas uznemirava činjenica da mi kao privatnici ne možemo realno procijeniti troškove svog poslovanja zato što se cijene mijenjaju iz sata u sat. Čak da su kamatne stope i više nego što su sada, ali da su fiksne, bilo bi znatno lakše poslovati zato što bi troškovi našeg poslovanja bili predvidljiviji - rekao je Bora Tezel, predsjednik Udruženja mladih privatnika u jednom anatolijskom industrijskom gradu.

Iako su turski industrijalci odlučniji u kritiziranju režima, niti jedan od predstavnika ''Tigrova'' nije bio dovoljno hrabar da kaže kako će ekonomska kriza utjecati na njegov glas na predstojećim lipanjskim izborima, što s obzirom na trend likvidiranja političkih suparnika i kritičara režima nije neočekivano.

Unatoč tome, predizborne ankete indiciraju da se Erdoanova prednost polako, ali sigurno topi, što je naročito zabrinjavajuće ako se u obzir uzme činjenica da se pad njegove popularnosti osjeti u industrijskim gradovima Anadolije koji su mu do sada bezrezervno vjerovali.

Prema rezultatima turskih predizbornih anketa koje je službeno objavila kuća Plus Mayak, podrška Erdoanovoj stranci je pala s 56 posto koliko je bila u martu ove godine, na ispod 39 posto koliko je bila sredinom juna.

Iako se građani nadaju da će kriza biti riješena kada Erdoan ponovno službeno osvoji vlast, turski industrijalci ne dijele njihov optimizam.

- Trenutna nestabilnost lire nedvojbeno će naštetiti našem privatnom poslovanju, ali će zasigurno negativno utjecati i na stabilnost turske isplate javnog duga - rekao je industrijalac Halit Ozkaj, naglasivši kako su ga neugodno iznenadila saznanja nesvjesnosti njegovih sunarodnjaka o stanju javnog duga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.