SVIJET

Sastanak kineskog i sjevernokorejskog predsjednika: Razgovarali o denuklearizaciji Korejskog poluotoka

Kim Jong-un i Si Džinping

FENA

19.6.2018

Kineski predsjednik Si Džinping susreo se s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom danas u Pekingu, a očekuje se da će dvojica lidera razgovarati o narednim koracima denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Si je dočekao i pozdravio Kima na vojnoj ceremoniji u Velikoj dvorani naroda, prenosi državna televizija CCTV.

Tokom dvodnevne posjete glavnom gradu Kine, Kim će obavijestiti kineskog predsjednika o razgovorima koji je vodio tokom historijskog samita s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trumpom) u Singapuru prošle sedmice.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova istakao je da se nada da će posjeta doprinijeti poboljšanju veza dviju zemalja kada se radi o bitnim pitanjima, kao i promoviranju regionalnog mira i stabilnosti.

Ovo je treća Kimova posjeta Kini, nakon sastanka sa Sijem u martu u Pekingu, i ponovo u maju u sjeveroistočnom kineskom gradu Dalianu.

Kina je glavni trgovinski partner Sjevernoj Koreji i igrala je ključnu ulogu u pregovorima između Pjongjanga i Vašingtona.

Nakon samita Kima i Trampa, SAD i Južna Koreja suspendirale su planirane zajedničke vojne vježbe u avgustu, kao što je američki predsjednik obećao.

- Još koordiniramo dodatne akcije. Odluke o dodatnim ''ratnim igrama'' nisu donesene - navedeno je iz Pentagona.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) ranije je kazao da sankcije Sjevernoj Koreji neće biti ukinute sve dok ta zemlja potpuno ne bude denuklearizirana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.