GLOBUS

Tramp: Postignut napredak u pregovorima oko NAFTA-e

Srna

19.6.2018

Predsjednik SAD Dondal Tramp (Trump) izjavio je da je postignut napredak u "sporim pregovorima" o moderniziranju Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), koji su potpisale SAD, Kanada i Meksiko.

On je tokom sastanka sa grupom rukovodilaca manjih kompanija u Vašingtonu odbacio mogućnost postizanja bilateralnog sporazuma ukoliko izostane trilateralni.

- Pokušavamo da ujednačimo sporazum. Nije lako, ali idemo ka tome. Vidjet ćemo da li možemo da postignemo razuman sporazum ili ne - rekao je Tramp.

Tramp je tokom predizborne kampanje izjavio da je njegov cilj da ponovo pregovara o sporazumu o trgovini sa Meksikom i Kanadom, koji je nazvao "katastrofalnim" za SAD.

Pregovori o moderniziranju sporazuma započeti su u avgustu prošle godine i trebalo je da budu završeni do decembra.

Rok za postizanje sporazuma produžen je više puta jer Kanada i Meksiko imaju poteškoće u ispunjavanju uslova za promjene koje su SAD postavile, kao što je klauzula kojom se jednoj naciji dozvoljava da istupi iz sporazuma nakon pet godina.

Ministar vanjskih poslova Kanade Kristija Frilend (Christya Freeland) je danas u Otavi izjavila da kanadska Vlada vjeruje da je postizanje dogovora o moderniziranju sporazuma i dalje moguće uprkos tome što su SAD uvele takse na uvoz kanadskog i meksičkog čelika i aluminijuma. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.