GLOBUS

Turkmenistan službeno zabranio poligamiju

Parlament u Turkmenistanu zabranio poligamiju

Index.hr

19.6.2018

Turkmenistanski parlament je donio zakon o zabrani poligamije u toj bivšoj sovjetskoj republici u srednjoj Aziji s većinskim muslimanskim stanovništvom, piše službeni list Neutralni Turkmenistan. 

- Poligamija nije dopuštena u Turkmenistanu - piše u zakonu koji je objavljen u službenom listu.

Ovim se zakonom dopunjava turkmenski Obiteljski zakon koji je parlament donio 2012. i u kojemu se ne spominje to pitanje osjetljivo za turkmensko društvo gdje je do sovjetskog doba poligamija bila uobičajena, prenosi Index.hr.

- Poligamija označava zajednicu jednog muškarca s dvjema ili s nekoliko žena u isto vrijeme - navodi se u tekstu zakona.

Poligamija se u sovjetskom Turkmenistanu smatrala kaznenim djelom za koje je prijetila kazna od dvije godine radnog logora.

No prvi turkmenski predsjednik Saparmurat Nijazov obznanio je 1999., gotovo deset godina nakon raspada SSSR-a, da razmišlja o legalizaciji poligamnih zajednica, pozivajući se na potrebu "poštovanja mjesnih običaja i tradicije".

Nijazov, koji se nazivao ocem svih Turkmena, nije nikad realizirao tu inicijativu.

Aktuelni turkmenski predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov preuzeo je vlast u toj zemlji, među najzatvorenijima u svijetu, 2006. nakon smrti Saparmurata Nijazova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.