KRITIKE ZBOG MIGRANATA

SAD se povukao iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda: To je licemjerno tijelo

Index.hr
20.06.2018 07:22

Foto: Taj korak ne znači i američko povlačenje iz „angažiranja u vezi s ljudskim pravima"

Sjedinjene Američke Države povlače se iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, saopćila je američka ambasadorka u UN Niki Hejli (Nikki Haley), ističići da je riječ o "licemjernom tijelu koje služi samo sebi".

Hejli je kazala da se Vašington odlučio na povlaćenje iz Vijeća jer druge države "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se to tijelo reformirao. No, dodala je da taj korak ne znači i američko povlačenje iz „angažiranja u vezi s ljudskim pravima".

Do najavljene odluke o povlačenju SAD-a iz tog UN-ovog tijela došlo je samo dan nakon što je šef UN-ovog Vijeća za ljudska prava Zeid Raad al Husein osudio Trampovu administraciju zbog razdvajanja migrantske djece od roditelja na granici SAD-a, javljaju agencije.

Evropska unija saopćila je da odluka Trampove administracije "riskira potkopati ulogu SAD-a kao pobornika i promicatelja demokracije na svjetskoj sceni". Portparol EU Maja Kocijančič saopćila je da Unija ostaje "čvrsto i pouzdano posvećena" tom tijelu sa sjedištem u Ženevi, u čijem je sastavu 47 zemalja.

I britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson (Johnson) izjavio je da je odluka SAD o povlačenju iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava "za žaljenje" i istovremeno poručio da podrška Britanije Vijeću ostaje nepromijenjena.

Kazao je da i Britanija želi reformu Vijeća za ljudska prava, ali da su posvećeni „jačanju Vijeća iznutra“.

S druge strane kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahua) pozdravio je "hrabru" odluku Trampove administracije i istaknuo da je Vijeće „pristrana, neprijateljska i antiizraelski organizacija koja je iznevjerila svoju misiju zaštite ljudskih prava".

NA VRH