GLOBUS

Ujedinjeni narodi objavili izvještaj: Svijetom luta 69 miliona izbjeglica

Agencije

S. N.

20.6.2018

U ovom momentu svijetom luta čak 69 miliona izbjeglica, saopćila je agencija Ujedinjenih naroda. 

Upozorava se da se u posljednjih pet godina broj osoba s ovakvim statusom stalno povećava. UN upozorava i da nema naznaka da će se trend usporiti, još manje zaustaviti. Rastući broj ratnih sukoba pokazatelj je da u migrantskoj krizi tek predstoje izazovi. 

Na sličnoj je poziciji i kancelarka Njemačke Angela Merkel. 

- Kako god se postavili, migracija je izazov za Evropu. Možda i najveći izazov s kojim se sada suočavamo - saopćila je ona. 

Kancelarka je istakla da vlada stoji iza obaveze da zaštiti ljude koji bježe iz ratnih područja i od terorista, ali i opredjeljenja da "Evropa ostane na okupu".

Taj zadatak imat će pred sobom grupa predstavnika vlada dijela evropskih država kada se tokom vikenda sastanu u Briselu i razgovaraju o krizi. 

Austrijski kancelar Sebastian Kurz objavio je da će se predstavnici njegove zemlje, koja od 1. jula preuzima predsjedavanje EU, te Francuske, Italije i Njemačke sastati i razmotriti modele rješenja migrantskog problema. 

- Razgovarat ćemo o rješenju koje smo davno trebali naći. Moramo definirati model kojim ćemo zaštititi zajedničke evropske granice - istakao je austrijski kancelar. 

Sjedinjene Američke Države izdvojile su prošle godine 8 milijardi dolara za pomoć izbjeglicama i migrantima. Kako je istakao državni sekretar Majk Pompeo (Mike), novac je potrošen za spašavanje izbjeglica i migranata, njihov smještaj, ishranu...

U Siriji su SAD investirale nešto više od milijardu dolara pomoći, dok su u Kongu oktobra prošle godine potrošili 277 miliona dolara. 

- Od 1975. godine SAD su prihvatile više od 3,3 miliona izbjeglica dajući im dokumente naše države. Nijedna druga država svijeta nije učinila isto u ovom obimu - istakao je Pompeo. 

Povodom Svjetskog dana izbjeglica, na Twitteru se oglasio i papa Franjo, koji je pozvao čovječanstvo da pomogne "onima kojima je pomoć potrebna". 

Sličnu poruku uputili su zajedno lideri svih vjerskih zajednica na Kipru. Prvi put od izbijanja sukoba na ovom mediteranskom otoku, zajednički proglas i pozivi Kipranima da budu otvoreniji za izbjeglice i migrante uputili su muftija, pravoslavni, katolički, ermenski i maronitski svećenik. 

Na Kirpu je registrirano svega 1.300 izbjeglica, ali je preko njega prošlo na hiljade onih koji sigurnost i bolji život traže na Zapadu. 

Vladina agencija za izbjeglice Srbije objavila je da je skoro 3.000 migranata registrirano u toj zemlji. Oni borave u njoj već neko vrijeme i potječu iz Afganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije. Među registriranim migrantima je skoro 800 djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.