GLOBUS

Imaju li Berlin i Pariz rješenje za izbjeglice?

Fena

20.6.2018

Zemlje EU moraju biti u stanju da vrate sa svoje granice tražioce azila koji su se registrovali u drugoj državi članici, zajednički je stav nakon sastanka francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i njemačke kancelarke Angele Merkel koja je pod sve većim unutarnjim pritiskom oko ovog pitanja. Na svjetski dan izbjeglica, mediji podsjećaju kako se broj raseljenih osoba u svijetu konstantno povećava ali da su one koncentrisane u siromašnim zemljama.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik  Emanuel Makron razgovarali su u utorak u Berlinu o problemu izbjeglica, uoči samita evropskih čelnika 28. i 29. juna koji će se baviti ovim pitanjem. 
Francuski predsjednik priskočio je u pomoć svojoj ključnoj evropskoj partnerki koja je pod sve većim unutrašnjim pritiskom oko pitanja migranata. 

Makron je rekao da su se Pariz i Berlin složili da zemlje EU moraju biti u stanju da vrate sa svoje granice sve tražioce azila koji su se prethodno registrovali u drugoj državi članici - obično njihovom prvom mediteranskom odredištu, piše AFP.

Merkel je pod velikim pritiskom da što prije postigne sporazum sa već opterećenim državama Evropske unije kao što su Italija i Grčka - ili rizikuje političku krizu koja bi mogla srušiti njenu vladu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.