GLOBUS

Benetton objavio reklamu s migrantima pa došao na udar kritika

Iza kampanje stoji kontroverzni fotograf

Index.hr

20.6.2018

Italijanska modna kuća "United Colors of Benetton" kritikovana  je zbog svoje nove, kontroverzne reklamne kampanje koja uključuje fotografije migranata koji su spašeni na Mediteranu, a koje Italija nije htjela primiti.

Reklama uključuje dvije različite fotografije koje prikazuju migrante u prslucima za spašavanje koje prate volonteri koji su ih spasili na moru. Reklama je objavljena na internetu i u talijanskim novinama "La Repubblica". Druga fotografija u međuvremenu je uklonjena s Benettonove Twitter stranice.

Iza kampanje stoji kontroverzni fotograf koji reklamama želi progovoriti o ljudskim pravima 

Ovu reklamnu kampanju Benettona osmislio je kontroverzni italijanski fotograf Oliviero Toskani (Toscani), koji je 2000. morao napustiti firmu kada je njegova kampanja s fotografijama američkih osuđenika na smrt izazvala skandal. 

Toskani je i ranije podizao prašinu provokativnim i društveno angažiranim reklamnim kampanjama o temama poput religije, ljudskih prava i rasizma. One su uključivale fotografije svećenika i časne sestre koji se ljube, homoseksualnih žrtava AIDS-a i tri secirana ljudska srca s riječima "crno", "bijelo" i "žuto" ispod njih.  

Toskani je fotografije migranata koje je izabrao opisao kao "dramatične", a Salvinijevu osudu kao potvrdu "da sam u pravu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.