GLOBUS

Na ulicama Rumunije ponovo organizirani protesti zbog korupcije: Građani tvrde da je država postala raj za kriminalce

Screenshot

Index.hr

21.6.2018

Parlament u Rumuniji je kasno navečer u ponedjeljak izglasao nekoliko zakona za koje kritičari kažu da će pogoršati situaciju u jednoj od najkorumpiranijih država Evropske unije.

Zakonodavci u donjem domu parlamenta odobrili su zakone kao dio novog kaznenog zakona čiji nacrt su predstavili vladajući socijaldemokrati - PSD. Zakon je usvojen sa 175 glasova za i 78 glasova protiv, piše ''Deutsche Welle''.

Podsjetimo, Rumuni su ove godine u nekoliko navrata protestirali protiv korupcije, dok vlada istovremeno smanjuje ovlasti pravosuđa koje može kazneno progoniti korumpirane dužnosnike.

Zbog toga su Rumuni ponovo izašli na ulice, a dio njih još protestira:

"Raj za kriminalce"

- Rumunija je danas postala raj za kriminalce - poručio je Horia Barna, čelnik opozicije nakon izglasavanja zakona.

Novi zakon ograničava istragu krivičnih djela na jednu godinu, zbog čega tužioci moraju odbaciti slučajeve u kojima roku od godine nisu podnijeli tužbu. Ova mjera posebno će utjecati na slučajeve korupcije jer se oni istražuju nekoliko godina kako bi se sakupili svi dokazi te se tek nakon toga diže optužnica.

Osim toga, prema novom zakonu, sudovi su obavezni odbaciti dokazni materijal koji je došao prisluškivanjem, a koji nije direktno povezan sa zločinom koji se istražuje. Sudovi više instance pak neće moći osuditi one koji su oslobođeni na nižim sudovima, osim ako se ne pojave novi dokazi.

Hiljade ljudi okupile su se povodom toga jučer ispred zgrade vlade u Bukureštu kako bi protestirali protiv novog zakona za koji tvrde da će dužnosnicima omogućiti još više korupcije.


Protesti širom zemlje

Protesti su zahtijevali ostavku vlade, a sukobili su se i s policijom koja ih je snimala, tukla i privodila, a uhapsili su i njemačkog novinara Paula Arnea Vagnera (Wagnera), javlja Washington Post.

Njegovo hapšenje potvrdila je firma u kojoj je direktor. On je mjesecima izvještavao o antikorupcijskim protestima u Rumuniji, ali dodatni detalji o njegovom hapšenju nisu poznati. 

Ispred zgrade vlade mahali su zastavama Rumunije, SAD-a i Evropske unije i nazvali vladajući PSD "crvenom pošasti". Dio njih, kako javlja Washington Post, ušao je i u zgradu parlamenta, što su im omogućile opozicijske stranke. Kada su jučer demonstranti upali u parlament, rumunjski premijer Viorica Dancila držao je govor o predsjedanju Evropskom unijom, koje Rumunija uskoro preuzima.


Korumpirani dužnosnici

Demonstranti su jučer, između ostalog, sjeli ispred ureda Liviua Dragnea, šefa PSD-a koji ne može biti izabran za premijera jer je osuđen za namještanje glasova na izborima. Danas se očekuje presuda u ponovljenom suđenju u tom predmetu, a Dragnea tvrdi da nije kriv za namještanje izbora dok proteste nije htio komentirati. 

Osim toga, jučer je rumunjski sud osudio bivšeg ministra transporta, Dana Sovau, na tri godine zatvorske kazne korištenja političkog utjecaja pri trgovanju. Tužitelji tvrde da je Sovai plaćeno 100.000 eura kako bi uvjerio menadžera državne firme koja se bavi održavanjem grijanja da potpiše nezakoniti trogodišnji ugovor s jednom advokatskom, čime je prekršio pravila kompanije.

- Zakoni se izglasavaju kasno noću kako bi zaštitili one koje ne plaćaju poreze i korumpirane ljude. Naša zemlja se mora urazumiti - rekao je Stefan Gugui, 50-godišnji demonstrant.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.