S. KOREJA - SAD

Poznati detalji historijskog razgovora između Kima i Trampa i šta je lider Sjeverne Koreje tačno obećao

AFP

Kurir

21.6.2018

Poligon za raketna testiranja, za koji je sjevernokorejski lider Kim Jong-un navodno obećao da će ga uništiti, veliki je objekt u zapadnom dijelu Sjeverne Koreje koji se koristi za testiranje raketa dugog dometa, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) rekao je novinarima, poslije samita s Kimom 12. juna, da je sjevernokorejski lider obećao da će uništiti jedan od svojih raketnih poligona, što bi bio jedan od najkonkretnijih ustupaka Sjeverne Koreje na sastanku u Singapuru, a Tramp tada nije precizirao o kojoj se lokaciji radi.

Međutim, neimenovani američki zvaničnik rekao je jučer da je riječ o poligonu Sohae za lansiranje satelita na zapadu zemlje, rekavši da je Sjeverna Koreja "koristila ovu lokaciju za testiranje motora na tečno gorivo za svoje balističke rakete dugog dometa".

Poligon o kojem je riječ prvi je identificirao CBS News, a inače je to najnovije među poznatim velikim postrojenjima za testiranje raketa Sjeverne Koreje.

Sohae je uspostavljen 2008. godine, a nadomak njega se nalaze istraživačka postrojenja za raketni razvoj, kao i toranj za podršku balističkim raketama.

Taj poligon je pretežno korišten za testiranje velikih motora "paektusan" za rakete dugog dometa kao što je "hvasong-15".

Sjeverna Koreja ima i druge objekte za testiranja, ali bi gašenje ovog - ukoliko se realizira - bilo značajno, ukazuju neki analitičari, dok drugi smatraju da bi zatvaranje tog poligona bilo prije simbolični gest nego potez kojim bi se tehnički onesposobili raketni kapaciteti te zemlje.

Ne zna se, međutim, kada bi tačno Sjeverna Koreja mogla uništiti taj poligon, a uz to, Pjongjang nije javno potvrdio da je Kim tako nešto obećao, napominje britanska agencija. 

Upitan jučer je li Sjeverna Koreja išta uradila u pravcu denuklearizacije poslije samita u Singapuru, američki ministar odbrane Džejms Matis (James Mattis) rekao je novinarima da "ne zna ništa o tome".

- To je, zapravo, sam kraj procesa. Detaljni pregovori nisu počeli. Ne bih to očekivao u ovom trenutku - izjavio je Matis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.