RAZGOVORI

Evropska zastupnica za trgovinu: Spremni smo riješiti trgovinski spor sa SAD

Arhiv

Agencije

21.6.2018

Evropska unija spremna je razgovarati sa SAD kako bi se riješio trgovinski spor potaknut odlukom američke strane o uvođenju carina na evropski čelik i aluminij od 25 posto, izjavila je danas evropska zastupnica za trgovinu Sesilija Malmstrom (Cecilia).

Ocijenivši američke carine kao "nelegalne" i suprotne pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Malmstrom je kazala da nema nikakve druge opcije osim mjera odmazde da bi se zaštitili evropski interesi i poslovi.

- Uvijek smo otvoreni za razgovor sa SAD. Cijela Evropska unija utemeljena je na ideji da razgovaramo - kazala je Malmstrom. 

Kao odgovor na američke carine uvedene početkom mjeseca, EU je odgovorila istom mjerom te će se od petka na cijeli niz američkih proizvoda obračunavati carine u iznosu od 25 posto.

Zauzima se za otvoreni trgovinski sistem utemeljen na pravilima

Malmstrom, koja se nalazi u posjeti Novom Zelandu, gdje razgovara o sporazumu o slobodnoj trgovini, poručila je da se zauzima za otvoreni trgovinski sistem utemeljen na pravilima, a koji je sada ugrožen problemima između SAD i drugih velikih ekonomija. Početak pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Novog Zelanda u Velingtonu se ocjenjuje kao "važna prekretnica" u bilateralnim odnosima dviju strana.

- Dijelimo značajan dio historije, kulture i vrijednosti, a ipak se trenutno jedni prema drugima odnosimo nepravedno po pitanju trgovine - kazao je novozelandski ministar trgovine Dejvid Parker (David Parker), istaknuvši da će trgovinski sporazum između njegove zemlje i EU, jednog od najvećih novozelandskih trgovinskih partnera, donijeti značajne prednosti objema stranama.

Malmstrom je početak razgovora o sporazumu o poštenoj trgovini nazvala "vrlo posebnom prilikom" i "odličnom šansom za uspostavu zajedničkih pravila i širenje globalizacije, koja će omogućiti lakšu trgovinu uz očuvanje održivog razvoja". Prva runda pregovora trebala bi se održati u junu u Briselu. Parker očekuje da bi pregovori mogli biti okončani unutar dvije godine.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.