AKCIJE

Devet zemalja EU osniva timove za brzo reagiranje na kibernetičke prijetnje

Ilustracija

Index.hr

21.6.2018

Devet zemalja Evropske unije osnovat će timove za brzo djelovanje protiv eventualnih  kibernetičkih prijetnji, u okviru novog odbrambenog ugovora EU, saopćila je u četvrtak država Litva, koja vodi taj projekt, prenijeli su mediji.

Cilj je, kako se navodi, stvoriti evropske kibernetičke snage koje će funkcionirati po načelu smjene.

S tim u vezi, u ponedjeljak će u Luksemburgu potpisati ugovor hrvatski, estonski, holandski i rumunski predstavnici, a poslije će to učiniti i Finska, Poljska i Španija.

Timovi u kojima će se smjenjivati stručnjaci bit će spremni pomagati nacionalnim vlastima u slučaju informatičkog napada, na temelju vremenskog plana koji će se izraditi iduće godine. 

Kibernetičke snage su među prvim projektima ostvarenim u okviru evropskog odbrambenog ugovora, koji je potpisan prošle godine, nakon sumnji koje je američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) iznio u vezi s NATO-ovom ulogom i izlaska Velike Britanije iz EU. 

Litva, koja vodi projekt, osnažila je svoje službe na tom polju, obrazloživši to neprijateljskim kibernetičkim djelovanjem Rusije, koje je, kako tvrdi, upereno protiv njenih institucija i njenog energetskog sektora.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.