STAVOVI

Vijeće Evrope: Srbija treba istražiti tvrdnje o zlostavljanju zatvorenika

Navodna rutina u zlostavljanju zatvorenika

Index,hr

21.6.2018

Vijeće Evrope zatražilo je od Srbije da istraži tvrdnje o zlostavljanju zatvorenika koje provode policijski službenici u nekim srbijanskim gradovima, nazivajući to prihvaćenom praksom, prenose mediji.

U izvještaju tijela za borbu protiv mučenja, odbora za ljudska prava koji je u maju i junu posjetio 16 policijskih stanica i zatvora, navedeno je da vlasti u Srbiji moraju priznati da zlostavljanje nije rad nekoliko malobrojnih policijskih dužnosnika. 

Navodna rutina u velikim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, prema navodima o zlostavljanju, uključivala je pljuske, udarce i udarce palicama ili bejzbol-palicama, pa čak i elektrošokove, s ciljem iznude i primoravanja na priznanje ili kažnjavanja. 

- Vlasti (u Srbiji) moraju promovirati fundamentalno drugačiji pristup prema metodama policijske istrage, koja se ne bi temeljila na dokazima iz priznanja u izjavi, već nakon dobivanja tačnih i pouzdanih informacija u vezi s predmetom pod istragom - prenijeli su mediji dio saopćenja Vijeća Evrope.

Iz Vijeće Evrope su, također, upozorili da Srbija treba djelovati da bi se suprotstavila trenutnoj kulturi nekažnjivosti u policiji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.