STAVOVI

Makron traži od Evropljana da se odlučnije bore protiv populizma

Emanuel Makron

Fena

21.6.2018

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) zatražio je od Evropljana odlučniju borbu protiv populizma umjesto kritika proevropskih vlada poput njegove, prenijeli su mediji.

Izjavio je, također, kako se populizam širi Evropom poput epidemije te je tokom posjete Bretanji, posebno proevropskoj regiji, zatražio od građana koji daju komentare protiv njega da se bore protiv onih koji "mrze Evropu" umjesto da ga napadaju.

Četrdesetogodišnji čelnik našao se pod pritiskom u svojoj zemlji nakon što nije prihvatio brod ''Aquarius'' s migrantima koju je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini (Matteo Salvini) udaljio od italijanskih luka, izazivajući verbalni rat između Pariza i Rima. 

U vezi s negativnim komentarima kaže:

- Možete ih primijetiti kako se šire poput lepre širom Evrope, u zemljama za koje smo mislili da će biti nemoguće da ih tamo vidimo, u susjednim zemljama.

''Mi se počinjemo navikavati na ekstremiste u zemljama koje su godinama bile proevropske poput nas i s tim u vezi naše novinarske, poslovne i političke elite imaju primarnu odgovornost'', dodao je Makron, prenijele su agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.