GLOBUS

SAD upozorile Rusiju: Obuzdajte predsjednika Sirije, u protivnom će snositi posljedice

Heder Nauert, portparol Stejt departmenta ( Arhiv)

Agencije

22.6.2018

Portparol Stejt departmenta Heder Nauert (Heather) saopćila je da su SAD i dalje "veoma zabrinute" zbog navoda o povećanju operacija sirijskog režima na području gdje važi primirje.

Ona kaže da SAD imaju podatke o tome da su "Asadove snage i paravojne formacije" prekršile primirje zračnim, raketnim i artiljetrijskim napadima.

Nauert je saopćila da SAD zahtijevaju od Rusije da "obuzda" Asadove snage od daljnjih napada na području primirja, navodeći da je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) prenio tu poruku ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu u telefonskom razgovoru. 

Snage sirijske vlade napale su u četvrtak artiljerijskom paljbom pobunjenička područja na jugozapadu zemlje, koja sirijski predsjednik želi osvojiti, a nalaze se uz granicu s Jordanom i Golanskom visoravni.

SAD su upozorile da će poduzeti "odlučne i primjerene mjere" kao odgovor na vladina kršenja sporazuma o "deeskalaciji", dogovorenog s Rusijom prošle godine.

Sukob se premjestio na jugozapad nakon što je Asad, uz pomoć Rusije i Irana, slomio posljednje džepove otpora kod Damaska i Homsa.  

Interese u tom području imaju i Jordan i Izrael, koji je vrlo zabrinut zbog uloge Irana u Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.