NJEMAČKA

Zehofer upozorio Merkel: Ako nije zadovoljna mojim radom, neka me smijeni, ali onda stižu posljedice

AFP

Agencije

22.6.2018

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Zehofer (Seehofer) upozorio je danas njemačku kancelarku Angelu Merkel, s kojom se spori oko politike prema migrantima, na posljedice njegovog mogućeg otpuštanja iz vlade.

Zehofer je u izjavi za ''Passauer Neue Presse'' rekao da bi bila novina u cijelom svijetu ako bi Merkel otpustila jednog ministra koji se brine o sigurnosti zemlje. 

- Ja sam predsjedavajući CSU, jedne od tri stranke u koaliciji, i djelujem uz punu podršku svoje partije. Ako u kabinetu kancelarke nisu zadovoljni radom svog ministra, onda bi trebala okončati koaliciju - zaprijetio je on.

CSU je dala rok kancelarki Merkel do kraja mjeseca da u politici prema azilantima postigne dogovor na evropskom nivou.

Ukoliko ne bude dogovora, Zehofer je najavio da će, i pored protivljenja kancelarke, od početka jula vraćati s granice izbjeglice koje su se već registrirale u jednoj drugoj zemlji Unije.

Merkel želi postići bilateralni sporazum s evropskim susjedima, koji bi omogućio da izbjeglice budu vraćene s granice i protjerane u te države.

- Ako nema evropskog rješenja, onda ćemo morati djelovati nacionalno - objasnio je Zehofer.

On je rekao da je tri godine samo bilo govoreno o tome, a da je sada vrijeme za odluke.

- Ako kancelarki pođe za rukom da se postigne evropsko rešenje, niko neće biti sretniji od mene - poručio je Zehofer. 

Izrazio je zadovoljstvo što je svojim najavama ''probudio'' EU, dodajući da je u roku od samo sedam dana postala vidljiva spremnost Evrope za razgovor o problemima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.