PROCJENE

Analitičari američkog instituta "Brookings" tvrde da bi Erdoan čak mogao izgubiti na vanrednim izborima!

Agencije

S. NUMANOVIĆ

23.6.2018

- Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) mogao bi zažaliti što je zakazao vanredne predsjedničke i parlamentarne izbore. Umjesto da time uhvati opoziciju nespremnu i potuče je, njegova bi Stranka pravde i razvoja (AKP) ustvari mogla izgubiti parlamentarnu većinu, a on sam čak i ne biti ponovo izabran za predsjednika Turske – smatraju analitičari američkog instituta "Brookings".

Kemal Kirišdži (Kirisci) i Omer Tašpnar (Taspinar) u detaljnoj analizi podsjećaju da je referendum koji je prošle godine održan, u vrijeme vanrednog stanja nakon neuspjelog državnog udara,  tijesnom većinom – 51 naprema 49 koji su bili protiv - odobrio Erdoanovu ambiciju da promijeni Ustav.

Poništenje demokratije

Promjenama se uvodi striktni predsjednički sistem, umjesto parlamentarne demokratije.

Prema njegovom mišljenju, predsjednik republike je istovremeno i premijer i ima pravo izdavati izvršne dekrete koje ne mora odobravati parlament. Predsjednik Turske dobio je ovlasti da sam imenuje osobe ne samo za ministre već i na pravosudne pozicije.

Turci sutra izlaze na prijevremene izbore na kojima tri faktora odlučno utječu na to da li će Erdoan moći pobijediti: jaka opozicija, sve lošija ekonomska situacija i stanje kurdskih birača.

Kirišdži i Tašpnar ističu da je Erdoana opozicija iznenadila jedinstvom. Iako su čak četiri stranke istakle svoje kandidate, da se natječu s aktuelnim predsjednikom Turske u utrci za sve jaču fotelju prvog čovjeka ove države, među njima je postignut i dogovor da će u drugom krugu podržati kandidata koji dobije najviše glasova.

U parlamentarnoj utrci, sva istraživanja, ma koliko nepouzdana bila, naglašavaju autori analize "Brookingsa", upućuju na to da je popularnost AKP-a pala. Ta partija napravila je savez s krajnje desnom Strankom nacionalne akcije (MHP).

Kao protutežu pooštrenoj retorici, opozicija je ponudila sveobuhvatan program koji privlači kako liberale tako i konzervativce. Posebno su se potrudili da u njemu istaknu važnost modernizacije obrazovnog sistema, kako bi time zaintrigirali milion novih birača nezadovoljnih obrazovanjem koje im aktuelni sistem pruža, ali i umornim od Erdoanove vlasti.

Ekonomske nevolje

Dvoprocentna inflacija, usporeni privredni rast, te, naročito, veliki pad vrijednosti lire faktori su koji su Erdoana koštali popularnosti.

Njegova nastojanja da se izbori s ovim izazovom samo mu dodatno štete, jer – ističu analitičari "Brookingsa" – on ne razumije nove okolnosti i ne mijenja politiku.

Ako Erdoan izađe kao pobjednik predstojećih izbora, morat će napraviti brojne kompromise i okrenuti se prema opoziciji da bi dobio podršku za planove koje ima, naglašavaju Kirisdži i Tašpnar.

Kako će proći kurdska HDP?

Analitičari "Brookinga" posebno se osvrću na mogući plasman kurdske Narodne demokratske partije (HDP).

Cenzus je visokih 10 posto i ako ga ta stranka slučajno ne dosegne, najmanje 53 mandata idu direktno AKP-u, što bi moglo odlučujuće utjecati na raspored snaga u parlamentu Turske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.