OPASNOST

Nova taktika terorističke organizacije Boko Haram: Žene samoubice likvidirale 1.300 ljudi

S. N.

23.6.2018

Teroristička organizacija koja hara Afrikom, Boko Haram, primijenila je novu taktiku. Oni sve češće za samoubilačke akcije angažiraju žene.

Kako je ukazala američka nevladina organizacija "Heritage Foundation", od juna 2014. do kraja februara ove godine, 289 žena izvelo je operacije u kojima je poginulo najmanje 1.200 osoba, a više od 3.000 ih je ranjeno. 

Boko Haram je postao svjetski poznat nakon što je u aprilu 2014. godine oteo 270 djevojčica u Nigeriji. Dva mjeseca kasnije, prve žene počele su svoje samoubilačke misije. Do tada su ne samo Boko Haram već i druge terorističke organizacije koristile muškarce za ovu vrstu operacija. Vjerovalo se da su oni "pouzdaniji" izvršioci zadataka.

No, ideolozi su promijenili stav i nova taktika pokazala se čak i pouzdanijom.

"Heritage" te još dvije organizacije, u obimnoj studiji, navode niz primjera gdje su se žene pokazale stabilnijim u provođenju samoubilačkih misija. One su, nadalje, manje sumnjive nego muškarci, što im olakšava provođenje postavljenog zadatka.

Boko Haram je uvidio prednosti nove taktike, pa se za kratko vrijeme dvostruko smanjio broj muškaraca samoubica. Zamijenile su ih žene, ali i djeca. Najmanje sedam terorističkih napada izvela su 2014. godine djeca starosti do sedam godina.

Analitičari otkrivaju da je u dokumentima Boko Harama napisano i da su djeca "brže zamjenjiva" i da ih je lakše indoktrinirati za izvođenje samoubilačkih misija. Navodi se i da su djeca drogirana "tramadolom", sintetičkom drogom rasprostranjenom u zapadnom dijelu Afrike.

Kao i djeca, žene samoubice najčešće su na meti imale mjesta masovnog okupljanja, poput pijaca i centara za pomoć, bilo bolesnima ili migrantima, odnosno izbjeglicama.

Američke nevladine organizacije zamjeraju vladi Nigerije da nije aktivna u pomoći onima koji se bore protiv Boko Harama, pa i da ne shvata ozbiljno koju opasnost predstavlja ova teroristička organizacija.








Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.