KRIZA

Italija naredila brodovima s hiljadu migranata da se vrate nazad u Afriku

Index.hr

24.6.2018

Italija traži da se sedam brodova na kojima se nalazi hiljadu migranata vrati u Afriku, tvrdi španjolska humanitarna organizacija Proactiva Open Arms.

Kako prenosi Daily Mail, Italijani traže da migrante spase libijske službe, a ne brodovi evropskih humanitarnih organizacija.

Italijanski ministar unutarnjih poslova Mateo Salvini kazao je da hiljade migranata koje čekaju spašavanje treba spasiti libijska obalna straža.

Dodao je da tražitelji azila trebaju odmah biti vraćeni nazad u Libiju unatoč tome što humanitarne organizacije navode kako im tamo prijeti silovanje, premlaćivanje i izrabljivanje.

"Još tisuću migranata u gumenim čamcima? Pravo je libijskih vlasti da interveniraju bez uključivanja brodova humanitarnih organizacija", napisao je Salvini na svom Twitter profilu.

"Neka libijske vlasti interveniraju kao što su to činile i dosad. Bez pomoći i uplitanja humanitarnih brodova. Ta gospoda, koju financiraju Soros i društvo, znaju da su italijanske luke zatvorene za njihove brodove koji spašavaju tražitelje azila i zatvorene će i ostati", dodao je.

Proactiva Open Arms je na Twitteru ustvrdila kako je Italija odbila njihovu pomoć unatoč tome što sedam brodova s migrantima čeka pomoć. Kažu i da je talijanska Obalna straža svim ostalim humanitarnim brodovima koji se nalaze na tom području poslala poruku da ne trebaju njihovu pomoć.

"Svjedočit ćemo najvećem odbacivanju migranata u povijesti", napisali su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.