NAKON SAMITA

SAD uskoro postavljaju konkretne zahtjeve Sjevernoj Koreji

Index.hr

25.6.2018

SAD će Sjevernoj Koreji uskoro predstaviti koncept implementacije dogovora postignutog na samitu u Singapuru, uključujući vremenski slijed i "posebne zahtjeve" za Pjongjang, kazao je visoki američki dužnosnik odbrane.

Iako nije išao u detalje, dužnosnik koji je želio ostati anoniman kazao je da će vremenski okvir biti dovoljno brz kako bi pokazao u kojoj mjeri je Sjeverna Koreja predata dogovorenom na samitu dviju strana 12. juna u Singapuru.

- Znat ćemo vrlo skoro da li namjeravaju djelovati u dobroj volji ili ne. Biti će poseban vremenski slijed i posebni zahtjevi kada ćemo im predstavljati naš koncept o tome kako izgleda implementacija sporazuma sa samita - kazao je dužnosnik novinarima uoči ovosedmične posjete ministra odbrane Jima Mattisa Aziji.

Na prvom susretu ikada jednog američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe, Kim Jong-un je potvrdio volju za saradnjom na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka, dok je Donald Tramp (Trump) obećao da će obustaviti zajedničke američko-južnokorejske vojne vježbe.

SAD je nedavno suspendirao tri prethodno najavljene vojne vježbe s Južnom Korejom.

- Velike, zajedničke i kombinirane vojne vježbe su odgođene (...) vidjet ćemo da li će pregovori ići u smjeru da tako i ostane - kazao je Mattis uoči puta u Kinu, Južnu Koreju i Japan.

Trampa su neki analitičari za nacionalnu sigurnost kritizirali zbog sporazuma s Kimom jer u njema nema detalja o tome na koji način Pjongjang namjerava predati svoje nuklearno oružje i balističke projektile.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.