GLOBUS

Mladi tajlandski nogometaši nestali u poplavljenoj pećini, u toku velika potraga

Index.hr

25.6.2018

Timovi za potragu i spašavanje pokušavaju na Tajlandu spasiti 12 nogometaša juniorske ekipe i njihovog trenera koji su već dva dana zarobljeni u poplavljenom pećinskom kompleksu duboko u planini, potvrdila je policija.

U podnožju pećinskog kompleksa Tham Luang, u sjevernoj pokrajini Chiang Rai, dječaci stari između 11 i 15 godina te njihov 25-godišnji trener izgubljeni su od subote. Vjeruje se da se nakon obilne kiše podigla voda unutar pećine i blokirala im izlaz.

- Operacija spašavanja je u toku. Još ih nismo pronašli - kazao je načelnik policije Kamsan Saardiuan u spomenutoj pokrajini, 1.000 kilometara sjeverno od Bangkoka.

Rano jutros, pripadnici službe spašavanja i ronioci specijalne vojne jedinice SEAL ušli su u pećinu i doprli do velike prostorije, ali od djece ni traga.

- Vjerujem da su živi, ali su sigurno iscrpljeni (...) danas bi trebali imati dobre vijesti - kazao je admiral Arparkorn Yookongkaew.

Tajland je usred kišne sezone kada su pećine često poplavljene. Dječaci su išli na ekskurziju nakon treninga. Unutar pećine su pronađeni tragovi njihovih ruku i stopala te ruksaci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.