GLOBUS

Jegulje u britanskim rijekama opijene su kokainom

Index.hr

25.6.2018

Kokain bačen u rijekama već ugrožene jegulje čini hiperaktivnima i dovodi njihov opstanak u opasnost. Tragovi droge dospijevaju u rijeke izlučivanjem iz tijela osoba koje ih koriste, a na taj način postaju opasan zdravstveni problem za neke ribe, izvještava Independent. 

Istraživanje je pokazalo da se ostaci ilegalnih droga poput kokaina, amfetamina i ekstazija nalaze u rijekama i jezerima širom Evrope, uključujući i Temzu.

U novom istraživanju naučnici s napuljskog univerziteta Federiko II stavili su evropske jegulje u vodu koja je sadržavala malu količinu kokaina, sličnu onoj pronađenoj u rijekama, i ostavili ih tamo 50 dana.

Ribe su se nakon toga ponašale hiperaktivno u poređenju s ribama koje su držali u vodi bez kokaina. Kokain se nakupio na njihovom mozgu, mišićima, koži, škrgama i na ostalom tkivu. Koštano tkivo bilo je ozbiljno povrijeđeno, kao i mišići, a tijelo natečeno, pri čemu povrede nisu nestajale ni deset dana nakon što su ribe izvađene iz vode s kokainom, prenosi Index.hr.

Evropske jegulje provedu prvih pet do dvadeset godina u slanoj ili slatkoj vodi prije nego što pređu više od 5600 kilometara do svog mrjestilišta u Sargasu, regiji na sjeveru Atlantskog okeana. Od tamo njihove ličinke putuju gotovo godinu dana natrag u Evropu.

No broj mladih jegulja koje stižu u Evropu smanjio se od 1980-ih za više od 90 posto. Ana Kapaldo (Anna Capaldo), biologinja i vodeća autorica istraživanja o utjecaju kokaina na jegulje, tvrdi da povišeni dopamin uzrokovan kokainom može uzrokovati zastoj spolnog razvoja jegulja, čime se može ugroziti njihovo razmnožavanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.