REAKCIJE Čestitku nije uputio ni Stejt department

Nakon Erdoanove pobjede: Uprkos nesuglasicama, Bijela kuća pozvala Tursku na jačanje demokratije

Agencije
26.06.2018 08:49

Foto: AFP

Sjedinjene Američke Države pozvale su Tursku na jačanje demokratije nakon nadmoćne pobjede Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) na turskim parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

- Pozivamo Tursku da poduzme korake radi jačanja demokratije - rekla je portparol Bijele kuće Sara Sanders (Sarah) pred novinarima.

Bijela kuća još nije čestitala Erdoanu na pobjedi

Vašington još nije čestitao turskom predsjedniku na ponovnom izboru u prvom krugu, a prve reakcije bile su vrlo hladne.

- Pokušavamo upriličiti telefonski razgovor predsjednika s turskim liderom kako bismo potvrdili naše čvrste veze - rekla je Sanders u trenutku kada veze Vašingtona i Ankare, saveznika u NATO-u, prolaze kroz faze velike napetosti.

Portparol Bijele kuće je pozvala na "nastavak saradnje radi rješavanja problema u našim bilateralnim odnosima".

Čestitku nije uputio ni Stejt department

Ni Stejt department nije čestitao Erdoanu na reizboru, nego je preko portparola kratko rekao da Vašington "poštuje odluku turskih birača". 

- Želimo konstruktivne veze s predsjednikom Erdoanom kako bismo se ujedinjenim snagama suočili s izazovima koji su nam zajednički. Pozivamo sve izabrane turske zastupnike, pa i predsjednika Erdoana, da zastupaju stajališta svih turskih građana i da osnaže tursku demokratiju - istaknuo je.

Turska je u januaru na sjeverozapadu Sirije povela ofanzivu protiv kurdske milicije, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, ali je Vašington podupire u borbi s džihadistima ISIL-a. Te su operacije potaknule novu krizu u odnosima dvije zemlje koje su se na koncu početkom juna dogovorile o "smjernicama" za saradnju na terenu.

Turska je sve dosad bezuspješno tražila izručenje Fetulaha Gulena (Fethullah), koji živi u egzilu u SAD i kojeg Ankara optužuje za neuspjeli državni udar iz 2016. godine.

NA VRH