REAKCIJE

Nakon Erdoanove pobjede: Uprkos nesuglasicama, Bijela kuća pozvala Tursku na jačanje demokratije

AFP

Agencije

26.6.2018

Sjedinjene Američke Države pozvale su Tursku na jačanje demokratije nakon nadmoćne pobjede Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) na turskim parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

- Pozivamo Tursku da poduzme korake radi jačanja demokratije - rekla je portparol Bijele kuće Sara Sanders (Sarah) pred novinarima.

Bijela kuća još nije čestitala Erdoanu na pobjedi

Vašington još nije čestitao turskom predsjedniku na ponovnom izboru u prvom krugu, a prve reakcije bile su vrlo hladne.

- Pokušavamo upriličiti telefonski razgovor predsjednika s turskim liderom kako bismo potvrdili naše čvrste veze - rekla je Sanders u trenutku kada veze Vašingtona i Ankare, saveznika u NATO-u, prolaze kroz faze velike napetosti.

Portparol Bijele kuće je pozvala na "nastavak saradnje radi rješavanja problema u našim bilateralnim odnosima".

Čestitku nije uputio ni Stejt department

Ni Stejt department nije čestitao Erdoanu na reizboru, nego je preko portparola kratko rekao da Vašington "poštuje odluku turskih birača". 

- Želimo konstruktivne veze s predsjednikom Erdoanom kako bismo se ujedinjenim snagama suočili s izazovima koji su nam zajednički. Pozivamo sve izabrane turske zastupnike, pa i predsjednika Erdoana, da zastupaju stajališta svih turskih građana i da osnaže tursku demokratiju - istaknuo je.

Turska je u januaru na sjeverozapadu Sirije povela ofanzivu protiv kurdske milicije, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, ali je Vašington podupire u borbi s džihadistima ISIL-a. Te su operacije potaknule novu krizu u odnosima dvije zemlje koje su se na koncu početkom juna dogovorile o "smjernicama" za saradnju na terenu.

Turska je sve dosad bezuspješno tražila izručenje Fetulaha Gulena (Fethullah), koji živi u egzilu u SAD i kojeg Ankara optužuje za neuspjeli državni udar iz 2016. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.