ODLUKE

SAD donijele privremeno rješenje: Neće biti krivično gonjeni roditelji migranti

AFP

Index.hr

26.6.2018

Roditelji koji ilegalno prelaze granicu iz Meksika u SAD sa svojom djecom zasad neće biti krivično gonjeni, jer vlada nema dovoljno prostora za njihov smještaj, saopćili su američki dužnosnici.

S tim u vezi, portparol Bijele kuće Sara Sanders (Sarah Sanders) saopćila je da administracija ne odbacuje politiku "nulte tolerancije" prema ilegalnoj migraciji, ali da je potrebno privremeno rješenje dok se ne uspiju smjestiti migrantske porodice.

- To će kratko trajati jer ćemo pronaći prostor u kojem ćemo smjestiti ljude zajedno. Pozivamo Kongres da osigura takve resurse i da rade svoj posao - rekla je Sanders novinarima.

Administracija predsjednika Donalda Trampa (Donalda Trumpa) obećala je krivično goniti sve odrasle osobe koje ilegalno prijeđu granicu, ali njihova politika razdvajanja djece od roditelja migranata izazvala je međunarodne kritike, te se sada nastoji držati zajedno pritvorene porodice dok roditelji čekaju suđenje.

To je stvorilo logističke probleme u vezi s njihovim smještajem, te granična i carinska služba (CBP) zasada ne izdvajaju nove slučajeve za suđenje, rekao je dužnosnik službe.

Izvor iz CBS-a kazao je kako očekuju da se ubrzo nastavi krivično gonjenje migranata, a i dalje šalju na suđenje odrasle osobe uhvaćene u ilegalnom prelasku granice koje ne vode djecu sa sobom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.