PROJEKTI

Novi biznis Džefa Bezosa: Kompanija najbogatijeg čovjeka uskoro će početi prodavati karte za letove u svemir

YouTube/Blue Origin

Index.hr

26.6.2018

Šef "Amazona" Džef Bezos (Jeff Bezos) kreće u novi biznis, a druga kompanija poznatog američkog poduzetnika uskoro će početi prodavati karte za letove u svemir.

Kompanija "Blue Origin" želi sljedeće godine početi regrutirati svoje prve klijente - svemirske turiste. Bezosov originalni plan je koristiti funkcionalne rakete New Shepard kojima može ostvarivati suborbitalne letove i vraćati letjelicu na Zemlju u ljudske svrhe, prenose brojni svjetski mediji.

Potpredsjednik "Blue Origina" Rob Mejerson (Rob Meyerson) prošle sedmice najavio je kako će prve komercijalne karte za buduće svemirske turiste u prodaju biti puštene već sljedeće godine.

Riječ je o suborbitalnoj raketi koja može postići visinu višu od 100 kilometara i dosad je već odradila sedam uspješnih letova s vertikalnim slijetanjem na Zemlju. Čini se da su spremni iste misije odrađivati s putnicima, a prvi testni putnici u ovoj bi raketi trebali poletjeti na sam rub svemira s testne lansirne lampe u Zapadnom Teksasu.

Prođe li sve po planu, karte za turiste sljedeće će godine krenuti u prodaju po zasad nepoznatoj cijeni. Jedan let raketom New Shepard trebao bi trajati oko 10 minuta, a u putničkoj kapsuli veličine oko 15 kubičnih metara trebalo bi se moći smjestiti šest svemirskih turista.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.