PANIKA ZBOG MIGRANATA

Austrija poslala vojsku i policiju na granicu sa Slovenijom

Agencije

26.6.2018

Austrija je danas rasporedila policiju, vojsku i vojne helikoptere na graničnom prijelazu Špilfeld prema Sloveniji, u kojoj su pokazane hitne mjere za sprečavanje ilegalne migracije.

- Mi smo 2015. godine imali nekontrolirane prelaske granice i to se ne smije nikada više ponoviti - rekao je ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl, koji je prisustvovao vježbi, dodajući da je to upravo i poruka vježbe.

U vježbi je učestvovalo oko 500 policajaca i 220 vojnika, a korištena je vojna oprema, među kojima i oklopna vozila te helikopteri vojske i ministarstva.

Austrija je tokom migrantske krize 2015. i 2016. godine primila broj migranata koji odgovora jednom procentu njene populacije.

- Država koja u najtežoj situaciji ne može zaštititi svoje granice gubi kredibilitet - rekao je novinarima Kikl (Slobodarska partija).


Susjedna Slovenija izrazila je protivljenje vježbama, rekavši da se ovdje preuveličava opasnost od još jednog priliva izbjeglica.

- Ove vježbe nisu potrebne. Čak mislim da je ovdje riječ i o manjoj provokaciji - rekao je slovenski premijer Miro Cerar, prenijela je novinska agencija STA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.