GLOBUS

SAD neće Turskoj prodati vojne avione ako Ankara od Rusa kupi moćni raketni sistem

Index.hr

26.6.2018

Visoki dužnosnik američkog Stejt departmenta upozorio je Tursku da će njihova kupovina borbenih aviona F-35 Lockheed Martina biti ugrožena ako ne odustane od kupovine ruskih odbrambenih sistema projektila S-400.  

Ako kupi te sisteme, Turska će biti i predmet sankcija pod mjerama koje je predsjednik Donald Tramp (Trump) potpisao prošlog ljeta, istaknuo je na svjedočenju u senatu Ves Mičel (Wess Mitchell), pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja, prenosi Index.hr.

Tim se zakonom o sankcijama, poznatim kao CAATSA, traži kažnjavanje firmi koje sarađuju s ruskom odbrambenom industrijom.

- Bili smo jasni da će kupovina S-400 neizbježno ugroziti mogućnost turske vojno-industrijske saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući avione F-35 - rekao je Mičel pododboru za međunarodne odnose na saslušanju o odnosima s Evropom.

Vašington i Ankara proteklih su mjeseci pogoršali svoje odnose zbog niza pitanja, poput američke politike u Siriji i pravnih postupaka koji se vode protiv američkih državljana u Turskoj od kojih je najistaknutiji američki pastor Endrju Branson (Andrew Brunson), optužen za terorizam.

Mičel procjenjuje da je u Turskoj pritvoreno oko dvadeset Amerikanaca od kojih mnogi imaju dvojno državljanstvo.

No također je i pohvalio Tursku, članicu NATO-a, kao "ključnog saveznika i partnera", spomenuvši podršku kampanji u borbi protiv ISIL-a.

- Vrlo blisko sarađujemo s njima u obavještajnom i drugim područjima, no to bi se moglo poboljšati - smatra on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.