VELIKI PROBLEMI

Slavni astronaut Buz Aldrin: Vlastita djeca me žele opljačkati

Express.hr

27.6.2018

Njegovo je ime sinonim za svemir i astronaute, on je ratni heroj iz Korejskog rata i dobitnik predsjedničke medalje slobode. Danas 88-godišnji astronaut Buz Aldrin, zagovaratelj kolonizacije Marsa, ima više problema kod kuće, no što ih je ikada imao u svemiru.

Aldrin je zapleten u tužbu sa svoje dvoje odrasle djece i nekadašnjom menadžericom. Za njih kaže kako ga pokušavaju proglasiti ludim da se dočepaju njegovog novca, piše "The Wall Street Journal".

U centru svega je njegova kompanija "Buzz Aldrin Enterprises" i neprofitna "ShareSpace" fondacija koju vode njegovi sin i kćerka Endru i Dženis (Andrew, Janice).

U nedavnom je intervjuu Aldrin rekao kako je šokiran jer su njegova djeca tražila na sudu na Floridi da postanu njegovi staratelji jer on, kako kažu, "kognitivno propada". To bi im omogućilo nadzor nad kompanijama, bogatstvom i ostavštinom.

Tražili su i da Buz prođe testiranje s troje specijalista za psihičko zdravlje jer smatraju da novi ljudi s kojima se okružio njime manipuliraju. Aldrin tvrdi kako niko iz njegovog kruga saradnika i prijatelja nikada nije mislio "da mu treba staratelj".

Aldrin je na to uzvratio protutužbom, u kojoj kaže kako su Endru i nekadašnja menadžerica Kristina Korp (Christina) krivi za eksploataciju starije osobe u svrhu bogaćenja.

Njegova su djeca, koja oboje imaju 60 godina, na to rekli kako su "duboko razočarani i tužni radi neopravdane tužbe protiv njih i Fondacije koju su zajedno sagradili te da žele nastaviti s očevim radom još generacijama".

Američka ikona u svojoj tužbi navodi kako su njegova djeca i Korp neopravdano koristili kreditne kartice i njegove račune, te prebacivali gotovo pola milijuna dolara sa njegove štednje za vlastite potrebe.

Također su, kaže, na niz načina preuzeli kontrolu ili pokušali preuzeti kontrolu nad "svemirskim memorabilijama, društvenim mrežama i svim elementima brenda Buzz Aldrin", kao i da su ga klevetali tvrdnjama da ima demenciju.

- Doslovno mu govore da je star i ako se takav star sa njima više ne slaže, onda mora da mu se pomutio um - kaže Aldrinov advokat Robert Bauer.

Valja napomenuti da je astronaut prije dva mjeseca bez problema prošao mentalnu evaluaciju od dr. Džejmsa Spara (Jamesa) s UCLA medicinskog fakulteta.

On je kognitivno fantastično i nije potkapacitiran za donošenje odluka - kaže izvještaj.

Aldrin je diplomirao na West Pointu i doktorirao na MIT-ju. Nikada se nije previše zamarao novcem, kažu njegovi prijatelji.

Davao krv 60 godina i spasio živote dva miliona djece!

Njegovi su odnosi s djecom uvijek bili napeti jer je Aldrin bio odsutan otac. Njegov najstariji sin Džejms Majkl (James Michael) nije dio ove svađe te s time ne želi imati posla.

S majkom svoje troje djece Džoan (Joan) razveo se 1974. godine, a nakon toga se još dva puta ženio. Često je javno govorio o svojim problemima s depresijom i alkoholizmom nakon povratka ekspedicije koja je otišla na Mjesec.

Upravo nakon posljednjeg razvoda 2013., Korp je polagano počela preuzimati posao. Ona je s Dženis Aldrin direktorica "ShareSpace" Fondacije, a Endru je predsjednik.

Korp je nekada htjela biti pjevačica, a radila je za radiovoditelja Džona Teša (John Tesh) prije no što je proglasila bankrot. Ubrzo nakon što je počela raditi za Aldrina, pobrinula se da astronaut ima jedan glas od tri u kompaniji, čime je, de facto, izgubio kontrolu.

Iste je te godine, 2015., Florida Institute of Technology osnovao Buzz Aldrin svemirski institut, a Aldrin je pozvao svog nezaposlenog sina da mu pomogne.

- Moj je sin vrlo brzo to interpretirao kao ponudu da postane šef instituta, što to nije bilo, a Korp je nadgledala sve ostalo - rekao je Aldrin u nedavnom intervjuu.

Korp se riješila i agencije koja je Aldrinu ugovarala javne nastupe te je to počela raditi sama za proviziju što Aldrin nije znao niti odobrio. Do 2016. astronaut je bio frustriran jer fondacija nije išla u smjeru u kojem si je on to zamislio, a uz to su ga, kaže, tjerali da podupire dogovore i kampanje koje nije htio.

- Nikada nisam shvatio kakve bih ja veze imao s Faberge jajima i francuskim parfemom. Zato sam to i odbio - rekao je Aldrin, koji je 2017. došao advokatu žaliti se da ne zna koliko ima novca.

Njegov advokat, gospodin Tourtelot, zatražio je dokumente i finansijske izvještaje za proteklih sedam godina i na jedvite jade ih je dobio.

Iz njih je vidljivo da Aldrin ima plaću od 36.000 dolara i plaćene troškove putovanja, dok Endru Aldrin i Korp imaju 153.000 dolara i putovanje prvom klasom.

Nije htio, ići ali su ga nagovorili

Tourtelot kaže kako će na sudu pokazati i mnogo perfidnije načine na koje je Korp kontrolirala Aldrina.

Kada je u jednom restoranu u Los Anđelesu slavio rođendan i gostima je krenuo pričati anegdote koje niko nikada nije čuo, Korp mu je oduzela mikrofon i rekla "sada bi bilo dosta Buz".

I putovanje na Južni pol, gdje Aldrin nije htio, ići ali su ga nagovorili, su okrenuli protiv njega. Tamo je nakon izlaska iz aviona Aldrin kolabirao i dobio edem na plućima radi kojeg je hitno prebačen na Novi Zeland.

Nakon toga, kaže astronaut, počeli su ga ograničavati. Zabranili su mu ronjenje, i uzeli su mu poaoš.

Kada je Aldrin napokon odlučio dati otkaz Korp, sin Endru rekao mu je kako nema autoriteta da to učini jer su on i Džanet na čelu odbora kompanije. Kristina Korp i dalje radi u fondaciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.