SVIJET

Vlasti u Švicarskoj protive se zabrani nošenja burke

Ilustracija

Srna

27.6.2018

Švicarska vlada usprotivila se potpunoj zabrani nošenja islamske odjeće koja pokriva lice na javnim mjestima i predložila usvajanje zakona kojim bi se to spriječilo u kontaktu sa zvaničnicima, kao i tri godine zatvora za one koji žene tjeraju da nose burke. 

Iz vlade Švicarske saopćeno je da bi kantoni trebali individualno odlučiti o eventulanoj zabrani nošenja burke, ali će to pitanje, ipak, biti razmatrano na nivou države na referendumu, nakon što su antimuslimanski aktivisti prošle godine prikupili dovoljan broj potpisa za to.  

Lider kampanje za zabranu burke Anijan Librand (Anian Liebrand) izjavio je da je pokrivanje lica simbol radikalnog islama, koji nema veze sa slobodom religije, već predstavlja izraz ugnjetavanja žena. 

- Mi u Švicarskoj pokazujemo lica dok razgovaramo jedni s drugima - rekao je Librand.

Švicarski kanton Tičino već je uveo zabranu nošenja burke na javnim mjestima. 

Dvije trećine Švicaraca se izjašnjavaju kao hrišćani, ali je broj muslimana porastao za pet posto, u većoj mjeri zbog imigranata s prostora bivše Jugoslavije.

Mjere protiv nošenja islamskih odjevnih predmeta koji pokrivaju lice već su poduzete u pojedinim državama, među kojima su Belgija, Francuska, Danska, Španija i Holandija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.