GLOBUS

Donji dom Kongresa odbacio kompromisni prijedlog o imigraciji

Agencije

27.6.2018

Predstavnički dom Kongresa odbacio je "kompromisni" prijedlog zakona o imigraciji kojim je trebalo da se osigura dugoročna zaštita mladih imigranata koji su u SAD dovedeni kao djeca - "sanjara" i da se riješi pitanje djece odvojene od roditelja na granici. 

Prijedlog je odbačen sa 301 glasom protiv, dok je 121 predstavnik u Kongresu glasao za, a obuhvatao je i 25 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom, što je predsjednik Tramp (Trump) obećao još u kampanji, navode agencije.

Prijedlog zakona o razdvajanju porodica trebao bi biti razmotren tokom ove sedmice.

Republikanci u Kongresu su se oglušili o apel predsjednika Donalda Trampa koji ih je prije nekoliko sati na Twitteru pozvao da odobre dalekosežnu reformu imigracione politike, iako je konstatirao da će te prijedloge odbaciti demokrate u Senatu.

Tramp je u tvitu, koji je cijeli napisan velikim slovima, poručio da bi "republikanci u donjem domu trebalo da usvoje snažnu i poštenu imigracionu reformu, iako demokrate neće dozvoliti da ti prijedlozi budu usvojeni u senatu".

"Prijedlozi zakona će pokazati da želimo snažne granice i sigurnost, a da demokrate žele otvorene granice što je jednako kriminalu. Pobijedite", napisao je Tramp na Twitteru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.