ČUDNE PROMJENE

Hladno da hladnije ne može biti, naučnici bili u zabludi: Izmjereno rekordnih minus 100 stepeni

Blic.rs

28.6.2018

Naučnici već znaju da su najniže temperature ikad izmjerene na Zemlji na zaleđenom grebenu na istočnom Antarktiku, blizu Južnog pola. Međutim, nedavno je otkriveno da temperature na tom mjestu mogu biti još niže nego što se prethodno mislilo, piše “Lajv sajens”.

Analizom satelitskih podataka iz 2013. o raštrkanim “džepovima” veoma hladnog zraka na istočnoantarktičkom platou, između Kupola Argus i Fudži, pokazano je da temperature na tom području mogu pasti na nevjerovatnih -93 stepena Celzijusa. Međutim, nova analiza istih podataka ukazuje da pod pravim okolnostima temperatura može pasti na skoro –100 stepeni, kažu istraživači.

Preciznije, izmjereno je čak -98 stepeni Celzijusa. Naučnici su za novu studiju analizirali podatke skupljene tokom jula i avgusta, a u period od 2004. do 2016. godine. Najniža temperatura ikad izmjerena je u malim basenima istočnoantarktičkog platoa, na povišenju od oko 3.800 metara, najvišem dijelu ledenog pokrivača.

Nove, rekordno niske temperature su bili raširene na 100 lokacija, u udubljenjima šireg dijela platoa, naveli su naučnici, koji su za novu analizu uzeli u obzir i faktore poput suhoće atmosfere, jer suh zrak čini da snježni pokrivač brže izgubi na toploti. Oni su istakli da tokom polarne zime većinu vremena u tom području obilježavaju vedro nebo i slab vjetar. Takvi uvjeti zajedno mogu ohladiti snježnu površinu i dodatno sniziti temperaturu, ističe se u studiji.


Na ledenom Antarktiku prosječne temperature tokom zimskih mjeseci kreću se oko -34,4 stepeni.

- Nove, rekordne temperature su vjerovatno najhladnije moguće na Zemlji. Potrebno je da bude ekstremno hladno i ekstremno suho nekoliko dana da se dostignu tako ekstremno niske temperature – izjavio je vođa studije Ted Skambos, istraživač Nacionalnog centra za snijeg i led Univerziteta Kolorado Boulder.

Istraživanje je objavljeno online u žurnalu “Geofizička istraživačka pisma”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.