GLOBUS

Tramp se u julu u Bijeloj kući sastaje s italijanskim premijerom

Index.hr

28.6.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) susrest će se s italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom (Giuseppea Contea), u Bijeloj kući 30. jula, objavila je u srijedu Bijela Kuća, a glavna tema razgovora vjerovatno će biti trgovinske razmirice između SAD i Evropske unije.

SAD i Italija će produbiti saradnju u rješavanju globalnih sukoba i promoviranja ekonomske saradnje na obje strane Atlantika, stoji u izjavi.

Ranije ovog mjeseca, Tramp je putem tvita pohvalio Kontea kao „stvarno dobrog momka” nakon što se susreo s njim na sastanku vodećih zemalja G-7 u Kanadi.

Tramp je sastanak napustio prije završetka, odbivši se pridružiti zajedničkom saopćenju zbog razlika u trgovini. Tramp je optužio američke trgovinske partnere da iskorištavaju SAD.

Vašington je nametnuo carine na uvoz aluminija i čelika iz EU. Tramp je zaprijetio uvođenjem carine od 20 posto na uvoz automobila iz EU pošto su u Evropi stupile carine na više desetaka američkih proizvoda što je odgovor Brisela na poreze od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij koje su SAD uvele većini zemalja svijeta, među kojima su i njihovi saveznici.

Đuzepe koji je preuzeo dužnost 1. juna podržao je Trampov poziv da se Rusija ponovo pridruži grupi G-7.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.