GLOBUS

Američki ministar odbrane: SAD i Južna Koreja su ujedinjene, budne i spremne

Index.hr

28.6.2018

Američki ministar odbrane Džim Matis (Jim Mattis) potvrdio je Južnoj Koreji da su SAD snažno predate njenoj sigurnosti, što uključuje i ostanak američkih trupa u toj državi, čak i dok diplomati traže dogovor sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji.

Matis je tokom kratke posjete Seulu branio ovomjesečnu odluku predsjednika Donalda Trampa (Trump) o zaustavljanju "ratnih igara" s Južnom Korejom, istaknuvši kako ona jača mogućnost diplomatskih pregovora. No, dodao je kako američke i južnokorejske snage ostaju "ujedinjene, budne i spremne".

Kritičari Trampove odluke o otkazivanju zajedničke vojne vježbe smatraju kako je ona preveliki ustupak Pjongjangu koji će, ako se produži tokom dugačkih pregovora, stvoriti rizik od pogoršanja spremnosti američkih i južnokorejskih snaga. Sjeverna Koreja dugo je tražila zaustavljanje vježbi.

Trampa su kritizirali i analitičari nacionalne sigurnosti zbog dogovora postignutog na samitu 12. juna sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom koji ne otkriva mnogo detalja o tome kako će se Pjongjang riješiti svog nuklearnog oružja i balističkih raketa.

- Američka predanost Republici Koreji ostaje čvrsta, a SAD će nastaviti koristiti sve svoje diplomatske i vojne sposobnosti kako bi održale tu obavezu - poručio je Matis uoči susreta s južnokorejskim ministarstvom odbrane.

- To uključuje zadržavanje trenutnog nivoa američkih snaga na korejskom poluotoku - dodao je.

SAD u Južnoj Koreji imaju oko 28,5 hiljada vojnika.

Ministri obrane SAD i Južne Koreje potvrdili su da sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje ostaju, sve dok Pjongjang ne poduzme konkretne korake prema bespovratnom uništavanju nuklearnih kapaciteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.