GLOBUS

Evropski čelnici izrazili podršku Angeli Merkel uoči samita EU

Evropski čelnici obećali podršku Angeli Merkel

Fena

28.6.2018

Evropski čelnici obećali su u četvrtak pomoći njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u bavljenju krizom u migrantskoj politici bloka, nudeći oslabljenoj njemačkoj čelnici vitalnu podršku uoči samita EU na kome će dominirati politika prema migraciji. 

Dolazeći u Brisel, čelnici Španije, Grčke i Luksemburga izrazili su podršku naporima Merkel na suzbijanju "sekundarne migracije" izbjeglica koje stignu na južne granice EU prije nego što krenu prema Njemačkoj.

Evropska najdugovječnija čelnica našla se pod akutnim političkim pritiskom svojih tvrdolinijaških saveznika iz Bavarske, koji su zaprijetili zatvaranjem granica za migrante ukoliko ona ne postigne sporazum s evropskim partnerima Njemačke. 

To bi moglo izazvati propast tromjesečne vlade kancelarke Merkel i zaprijetilo bi Šengenskoj zoni slobodnog putovanja unutar EU.

Španski premijer Pedro Šančez (Sanchez) izjavio je novinarima da je evropska solidarnost prema migraciji od vitalnog značaja, "posebno s Njemačkom, koja sada prolazi kroz političku krizu".

Luksemburški premijer Ksavijer Betel (Xavier Bettel) dodao je: "Toliko je mnogo ljudi iz raznih zemalja i oni nalaze sebi put za Njemačku. Razumijem zašto Nijemci kažu: 'Zašto se mi moramo baviti svima'."

Grčki premijer Alekis Cipras (Alexis Tsipras) i njegov finski kolega Juha Sipila također su obećali sarađivati s Njemačkom o tom pitanju, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.