GLOBUS

Američka ekonomija znatno usporila rast

Blic.rs

28.6.2018

Američka ekonomija usporila je u prvom kvartalu više nego što je ranije procijenjeno usljed najslabijih pokazatelja potrošnje stanovništva u skoro pet godina, ali se čini da je zamajac privrednog rasta od tada ojačao na "krilima" robusnog tržišta rada i smanjenja poreza. 

- Bruto domaći proizvod SAD porastao je na godišnjem nivou za dva posto u periodu januar - mart, a ne za 2,2 procenta, kako je objavljeno prošlog mjeseca - saopćilo je danas ministarstvo privrede u trećoj procjeni privrednog rasta za prvo tromjesečje, prenosi Blic.rs.

Smanjenje rasta u prvom kvartalu je rezultat slabije privatne potrošnje i manjeg nivoa stanja zaliha nego što je vlada procijenila u maju, prenose agencije.

Očekuje se da će paket poreznih rezova težak 1.500 milijardi dolara, koji je stupio na snagu u januaru, potaći ubrzanje privrednog rasta u drugom kvartalu, da bi godišnje povećanje BDP-a bilo na putu da dostigne cilj Trampove administracije od tri posto. Predviđa se da će rast u drugom kvartalu dostići čak stopu od 5,3 procenta.

Alternativna mjera ekonomskog rasta, bruto domaći dohodak (GDI), zabilježio je snažan skok od 3,6 posto u prva tri mjeseca 2018., što je više u odnosu na majsku procjenu od 2,8 procenata.

Rast potrošnje stanovništva, koja učestvuje s više od dvije trećine u američkoj privrednoj aktivnosti, u prvom tromjesečju je zabilježio stopu od 0,9 posto umjesto prethodno objavljenih jedan posto. To je najsporiji tempo rasta od drugog kvartala 2013. godine i posljedica je smanjenja troškova neprofitnih organizacija na zdravstvenu zaštitu i izdataka za finansijske i usluge osiguranja.

Rast korporativne potrošnje na opremu revidiran je naviše na 5,8 posto za prvi kvartal, s prethodno procijenjene stope od 5,5 procenata.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.