BIRMINGEM

Medicinska sestra u Velikoj Britaniji prisiljavala žene na vudu rituale i prostituciju

BBC

Index.hr

28.6.2018

Britanska medicinska sestra proglašena je krivom za prodavanje žena iz Nigerije u seksualno ropstvo u Njemačkoj te prisiljavanje žrtava na učestvovanje u vudu ritualima, javlja BBC.

Džozefin Ijamu (Josephine Iyamu, 51), porijeklom iz Liberije, proglašena je krivom za krijumčarenje pet žena iz Nigerije u Njemačku te prisiljavanje na prostituciju i učestvovanje u vudu ritualima. Ijamu je natjerala žrtve na zakletvu da će joj predati zarađeni novac tokom rituala.

Sud u Birmingemu proglasio ju je krivom za trgovinu ljudima te prodaju žena u seksualno ropstvo. U sudskim dokumentima je navedeno da su žrtve tokom vudu rituala bile prisiljene jesti kokošija srca i piti krv s crvima.

Ovo je prvi slučaj u kojem je osoba s britanskim državljanstvom optužena za trgovinu seksualnim robljem izvan Velike Britanije. Ijamu je uhapšena prošle godine i istražitelji su otkrili da je potrošila hiljade funti na putovanja i veliku kuću u Benin Sitiju u Nigeriji. 

Tužilac Dajmon Dejvis (Simon Davis) na sudu je izjavio da su vudu rituali davali Ijamu psihološku kontrolu nad žrtvama. Bilo ih je strah suprotstaviti joj se i radile su da bi joj dale desetine hiljada eura koje im je naplaćivala za krijumčarenje u Njemačku. 

U srijedu će biti osuđena za svoje zločine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.