KRIZA U SVIJETU

Portal Statista objavio kartu evropskih zemljama u kojima ima najviše migranata

Index.hr

28.6.2018

Glavna tema razgovora evropskih vođa u posljednje vrijeme je nova migrantska kriza za koju se ne nazire skoro rješenje. U središtu problema je morski put koji migrante iz Afrike vodi uglavnom prema Italiji, koja je nedavno odbila primiti brod sa stotinama migranata, zbog čega je uslijedila svađa s Francuskom te prijetnje Evropskoj uniji.

Afričke i balkanske države u kojima je EU planirao otvoriti prihvatne centre za migrante, odnosno takozvane platforme za iskrcavanje, odbile su taj plan. U nekim državama Evropske unije ojačale su populističke antiimigrantske stranke koje također odbijaju primati migrante i učestvovati u troškovima njihovog prihvata.

Portal Statista.com objavio je kartu Evrope koja prikazuje udio migranata u pojedinim državama izračunat na temelju podataka UNHCR-a s kraja prošle godine.

Svjetlije boje na karti označavaju države s većim brojem migranata, a tamnije s manjim. Najviše migranata nalazi se u Turskoj, Njemačkoj i Francuskoj, a slijede Italija, Švedska, Latvija, Austrija, Velika Britanija, Nizozemska i Grčka.

Hrvatska se nalazi na 20. mjestu po broju migranata u Evropi, a na posljednjem, 29. mjestu, s najmanjim brojem migranata nalazi se Slovenija. Karta prikazuje i udio migranata u ukupnom broju stanovnika pojedine države. U Latviji na hiljadu stanovnika dolazi 120 migranata, u Estoniji na 1000 stanovnika dolazi 61 migrant, a u Njemačkoj na 1000 stanovnika dolaze 43 migranta. U Hrvatskoj je taj udio vrlo malen, odnosno na 1000 stanovnika dolazi niti troje migranata.

Karta pokazuje da u je najksenofobnijim državama, poput Mađarske, udio migranata u ukupnom broju stanovnika najmanji, piše Statista. Također navodi da su 12 posto stanovnika u Latviji trenutno migranti, a država ima jedan od najnižih BDP-a u Evropi, dok su u Italiji 0,5 posto stanovnika migranti, a po BDP-u je četvrta država Evropske unije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.