GLOBUS

Kim naredio smaknuće generala jer je podijelio više hrane vojnicima

Kim Jong-un

Index.hr

29.6.2018

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un dao je smaknuti visokog časnika svoje vojske zbog optužbi da je podijelio više hrane i goriva svojim vojnicima, prema izvještaju južnokorejskog portala Daily NK.

General poručnik Korejske narodne armije Hjon Ju-song osuđen je na smrt pomoću streljačkog voda zbog "optužbi za zlouporabu položaja i bavljenje antipartijskim aktivnostima".

Hjon je bio zvijezda u usponu u sjevernokorejskoj vojsci, promaknut na mjesto zapovjednika bataljuna u vrhovnom zapovjedništvu garde i člana centralnog komiteta Radničke partije Koreje prije nego što se ogriješio o njene bizarne i izuzetno stroge propise i izazvao bijes glave samog režima.

- Dok je provjeravao zalihe nafte za Lansirnu stanicu satelita Sohae tokom sveobuhvatne inspekcije ratnih zaliha 10. aprila, Hjon je izjavio: ''Više ne moramo trpjeti i stezati svoj remen da bismo pravili projektile ili nuklearno oružje. Ovo je bilo shvaćeno kao zlouporaba položaja i izdajnička izjava koja se protivila partijskoj politici vojska prvo'' - rekao je anonimni izvor iz Sjeverne Koreje za Daily NK.

Moramo sasjeći ideološko trovanje u korijenu

Izvor je, također, otkrio da je Hjon naručio "dvije hiljade funti (oko 900 kilograma) goriva, oko 600 kilograma riže i 725 kilograma kukuruza za vojne časnike na stanci za lansiranje i njihove porodice".

- Ovo je smatrano antipartijskim činom koji krši Deset načela za uspostavu partijskog sistema jedne ideologije - rekao je izvor.

Nesretni časnik također je optužen za "podbacivanje u čuvanju tajnosti vezano za poslove Partije, vojske i državnih institucija, pokazivanje velikodušnosti distribucijom neautoriziranih poklona i krivo predstavljanje ideologije Partije", prema istom izvoru.

Drugi izvor rekao je kako je vijest razbjesnila Kima, koji je lično naredio njegovo smaknuće.

- Ideološko trovanje u obliku osobne idolizacije korumpira glavno osoblje narodne armije. Moramo sasjeći ideološko trovanje u korijenu - navodno je rekao Kim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.