Italija zabranila pristajanje još jednom brodu s migrantima

Index.hr
30.06.2018 08:13

Nova italijanska vlada zabranila je pristajanje u italijanskim lukama i trećem spasilačkom brodu s migrantima ovoga mjeseca.

Ministar saobraćaja Danilo Toninelli u izjavi je rekao da je primio zahtjev ministarstva unutarnjih poslova, koje vodi vođa krajnje desnice Mateo Salvini, da se ne dopusti ulazak brodu španske humanitarne organizacije jer predstavlja opasnost po javni red.

U manje od mjesec otkako je preuzeo dužnost Salvini je proveo novu politiku zatvaranja luka brodovima humanitarnih organizacija koji kupe migrante s prekrcanih krijumčarskih brodova.

Brodovi ''Aquarius'' s 630 migranata i ''Lifeline'' završili su u Španiji i na Malti nakon što im je Italija ranije ovoga mjeseca zatvorila svoje luke. Na brodu ''Open Arms'' španske organizacije nije bilo migranata.

Na italijansku obalu je od 2014. došlo više od 650.000 migranta, većinom nakon što su ih pred libijskom obalom spasili brodovi privatnih i javnih organizacija. Italija je prihvatila oko 170.000 migranata, no broj dolazaka je ove godine snažno pao. Iz Libije, glavne polazne točke, dolazaka je manje za više od 80 posto.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je ove godine do sada na moru život izgubilo gotovo 1.000 migranata.

NA VRH