GLOBUS

Kanada odgovorila na američke sankcije istom mjerom

Trampova administracija, s druge strane, već prijeti Kanadi novim sankcijama

Index.hr

30.6.2018

Nakon što je čekala više od mjesec, uzaludno se nadajući da će Bijela kuća popustiti u pogledu carina na kanadski čelik i aluminij, Otava je u petak, "tužna, ali ne i ljutita", odgovorila vlastitim carinama na cijeli niz američkih proizvoda.

- Kanada nema izbora nego odgovoriti na odmjereni, recipročni, ''dolar za dolar'' način - rekla je kanadska ministrica vanjskih poslova Kristija Frilend (Chrystia Freeland) u čeličani u Hamiltonu.

Nove carine na američke proizvode, uključujući čelik i aluminij, vrijedne 16,6 milijardi kanadskih dolara (12,8 milijardi američkih dolara), stupit će na snagu u nedjelju, kada Kanada slavi 151. rođendan, kazala je.

- Kanada je bila odmjerena i suzdržana u svojem odgovoru - kazala je, ističući da su američke carine ilegalne po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i NAFTA-e.

Na što su sve uveli carine

Popis proizvoda uključuje javorov sirup, bourbon viski i soja sos, kućanske aparate i kosilice, uz čelik i aluminij.

- Kad god je to bilo moguće, nastojali smo na popis uključiti proizvode koji mogu lako biti nabavljeni od kanadskih ili neameričkih dobavljača - kazala je ministrica.

Popisom se, također, želi nanijeti maksimalnu političku štetu administraciji predsjednika Donalda Trampa (Trump), ciljajući industrije u ključnim državama koje su bile presudne za njegov dolazak na vlast, rekao je Karli Litler (Littler), potpredsjednik za javne poslove maloprodajnog kanadskog vijeća.

Trampova administracija, s druge strane, već prijeti Kanadi novim sankcijama njenoj automobilskoj industriji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.