GLOBUS

Sirijska vojska zauzima gradove na jugozapadu zemlje, pomaže im Rusija

Ilustracija

Index.hr

30.6.2018

Sirijska vojska zauzela je još gradova na jugozapadu zemlje u subotu, a za to vrijeme trajali su zračni udari na gradove pod kontrolom pobunjenika, koji su rekli da su počeli pregovarati o mirovnim uvjetima preko Rusije, saveznice sirijskog režima.

Državna televizija emitirala je program iz grada Daela, sjeverozapadno od Dere, nakon što je ušla vojska, a Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) je rekao da je još nekoliko gradova dalje u smjeru istoka, također, prihvatilo vladavinu režima.

Pobunjenici očekuju da će se održati još jedan sastanak s ruskim dužnosnicima da bi se pregovaralo o dogovoru za povratak sirijskog suvereniteta u cijeloj pokrajini Deri, rekao je portparol pobunjenika.

U međuvremenu traju zračni napadi, rekao je SOHR, u ofenzivi sirijske vojske za koju je UN rekao da je prisilila 160.000 ljudi na napuštanje svojih domova i koja prijeti humanitarnom katastrofom.

Rusija, najjači saveznik sirijskog režima, zračnim napadima pomaže u napredovanju vladinih snaga, što je činila od početka sirijskog rata, kao što je i posredovala u dogovorima o predaji.

Jugozapad Sirije jedan je od dva preostala uporišta pobunjenika, zajedno s regijom na sjeverozapadu za koju je sirijski predsjednik Bašar el-Asad čvrsto rekao da će je ponovo zauzeti.

On, također, želi ponovo preuzeti kontrolu nad teritorijem u sjeveroistočnoj Siriji pod kurdskim snagama, koje podržavaju SAD.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.