EVROPA

Njemačka u krizi, večeras se Merkel sastaje s partnerima: "Moje strpljenje je pri kraju"

Index.hr

2.7.2018

Njemački SPD, koalicijski partner konzervativnog bloka njemačke kancelarke Angele Merkel, pozvao je na održavanje samita stranačkih čelnika uz objašnjenje da se neće nužno pridržavati kompromisa kada su posrijedi razmirice u pogledu migranata.

- Ovdje se raspravlja o budućnosti vlade - rekla je čelnica SPD-a Andrea Nales (Andrea Nahles) o nesuglasicama između Merkelinog CDU-a i bavarskog CSU-a o tome trebaju li njemačke granice ostati otvorene za izbjeglice.

- Moje je strpljenje pri kraju - rekla je Nales, dodavši da SPD, koji Merkel podupire u nastojanju da se izbjegnu jednostrane mjere na granicama, ne kani pristati na kompromis koji bi rezultirao odbijanjem migranata.

Sastanak navečer

Čelnici njemačke koalicije planiraju se sastati u ponedjeljak navečer kako bi pokušali riješiti krizu nastalu zbog migrantske politike koja predstavlja veliku prijetnju vladi kancelarke Merkel.

U pregovorima bi trebali učestvovati Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) i Andrea Nales (SPD).

Oni će u ponedjeljak pokušati posljednji put riješiti žestoke međusobne razmirice o migracijskoj politici koja prijeti opstanku vlade i evropskoj koheziji.

Između sestrinskih stranaka demokršćanske unije (CDU i CSU) već dugo bukti žestok sukob kada je posrijedi postupak prema određenoj grupi izbjeglica na njemačkim granicama.

Ministar unutrašnjih poslova Zihofer (Seehofer) želi uvesti pravilo po kojem se izbjeglice registrirane u nekoj drugoj zemlji Evropske unije ne bi puštale preko njemačke granice.

Kancelarka je odbila takvu mjeru, strahujući od domino-efekta u Evropi i od izostanka slobodnog kretanja.

Epilog ovog duela očekivao se u nedjelju. No, nakon brojnih i dugotrajnih sastanaka članova CSU-a, Zihofer je, prema pisanju medija, ponudio ostavku na dužnost čelnika stranke i ministra unutrašnjih poslova, no u međuvremenu je od odluke odustao te odlučio dati šansu još jednom krugu pregovora s Merkel.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.